Çene Kemiği Kalınlaştırma ve Yükseltme Operasyonları

 

Çene Kemiği Kalınlaştırma ve Yükseltme Operasyonları Ne Demek?

Çene kemiğininin yetersiz görüldüğü alanlarda diş ve çene protezi ya da ona destek olacak implantları yapabilmeyi mümkün hale getirmek için uygulanan cerrahi işlemlerdir. Bu amaçla yerleştirilen yama dokuya greft, işleme de bu nedenle greftleme de denilmektedir.

Çene Kemiği Hacim Arttırma Operasyonları Neden Yapılır?

Daha önceki yıllarda protezin yapılacağı alandaki yetersizlikler için kullanılan bu işlemler günümüzde çok büyük oranda bu protezlere destek olacak implantların yerleştirileceği kemiğin kalite ve hacmini arttırmak için yapılır. İlgili bölgede implant yerleştirilebilecek kalınlıkta ya da yükseklikte kemik yok ise, bu gibi işlemler zorunlu hale gelebilir.

Bu Operasyonlarda Hangi Malzemeler Kullanılır?

Kemik hacmini artırmak için bir kemik parçasının ya da kemiğe dönüşebilecek malzemenin ilgili bölgeye yerleştirilmesi gerekir. Yerleştirilecek kemik parçası kişinin kendisinden, ağız içinde başka bir bölgeden alınabileceği gibi ağız dışı kaynaklardan da temin edilebilir. Eğer kemiğe dönüşebilen bir malzeme tercih edilecekse, halk arasında kemik tozu olarak bilinen greft malzemelerinden yararlanılır. Bunlar başka canlılardan elde edilen veya sentetik olarak üretilmiş olabilirler.

Hacim Arttırma İşlemi Yapılmazsa Ne Olabilir?

Kemiğin uygunluğu izin verirse kısa, ince ve daha az dayanıklı implant seçeneklerinin kullanılması mümkün olabilir. Eğer bu da uygun değilse, o bölgede yeterli kemik hacmi bulunmadığından dolayı implant yerleştirilemeyebilir. Bu durumda hasta geleneksel protezler (damak protezi) ya da köprü yaptırmak durumunda kalabilir.

İşlemin Riskleri Nelerdir?

Bu operasyonun riskleri arasında enfeksiyon ve kemik oluşumunun gerçekleşmemesi bulunmaktadır. Kemik oluşumu görülmediğinde işlem başarısız sayılır. İşlemi yapan hekim yerleştirdiği ve kemiğe dönüşmeyen malzemeyi oradan çıkarmak için ikinci bir cerrahi planlayabilir.

İşlemi Nasıl Yapılıyor?

Hacmi yetersiz kemik bölgesi diş etine yapılan kesiler ile açılır. Hastanın kendisinden kemik temin edilecekse, ağız içinden ya da dışından planlanan bir bölgeden kemik parçası cerrahi bir işlemle alınır. Yetersiz alana getirilen blok kemik uyumlandırılarak vidalar ile çene kemiğine sabitlenir. Eğer gerekirse toz halindeki greftler de onarılacak bölgeye uygulanabilir. Üzeri yalıtım için özel bir başka malzeme ile örtülüp, dişeti dikkatlice ve açıklık kalmayacak şekilde dikilip kapatılır. Kemik oluşumu için altı ay beklenir.

Operasyon sonrası nelere dikkat etmeliyim?

Kanama: Eğer kompres yapmanız istendiyse operasyon sonrasında, gazlı bezi yaklaşık olarak yarım saat ısırmanız önerilir. Gazlı bezi çıkardığınızda kanama ya da sızıntı devam ediyorsa bir gazlı bez daha yerleştirip yarım saat daha hafifçe ısırmanız yerinde olacaktır. Sızıntı şeklindeki kan, tüm tükürüğünüzü pembeye ya da kırmızıya boyayabilir. Bu durum normaldir ve aktif kanama değildir. Aktif kanama ağız içerisinde biriken pıhtı şeklinde kendini gösterir.

Yeme-İçme: Anestezi etkisi geçmeden bir şey yemeyin, çiğneme yapmaktan kaçının. Anestezi altındayken farkında olmadan dilinizi ya da yanağınızı ısırabilirsiniz. İlk günlerde yumuşak gıdalarla beslenmeniz ve o tarafta çiğneme yapmamanız gerekmektedir. Bol bol su tüketmeye çalışın. Çiğneme konusunda rahatsızlık hissetmediğiniz zaman normal gıdalar tüketmeye başlayabilirsiniz.

Ağrı-Şişlik: Anestezi etkisi geçtikten sonra operasyon bölgesinde ağrı hissedebilirsiniz. Size reçete edilen ağrı kesicileri kullanmanız sizi rahatlatacaktır. İlgili bölgede şişlik de izlenebilir, Bunun için de soğuk uygulaması yapabilirsiniz. Şişlik genelde 2-3 gün içerisinde azalma eğilimi gösterir. Kan toplanması da şişlik ile beraber görülebilir ve yok olması bir haftayı bulabilir.

Ağız hijyeni: Operasyon sonrası yara iyileşmesini bozacak davranışlardan kaçınmak gereklidir. Bunun için, şiddetli ağız çalkalaması yapmamanız, pipet kullanmamanız, sigara ve alkolden uzak durmanız iyileşme açısından daha iyi olacaktır. Operasyon bölgesi hariç, diş fırçalamaya devam edebilirsiniz. Dikişleriniz var ise ne zaman aldırmanız gerektiğini hekiminize danışınız.

İlaç kullanımı: Reçete edilen ilaçlar haricinde bir ilaç kullanmanız önerilmemektedir.