Sinüs lift işlemi

 

Sinüs lift nedir?

Sinüs lift olarak ifade edilen cerrahi işlem temel olarak diş implantı yerleştirebilmek amacı ile üst çene içindeki sinüs boşluğunun (maksiller sinüs) zarının kaldırılıp altına kemiğe dönüşebilen malzeme konularak yüksekliğinin arttırılmasıdır. Böylece sağlanan yeni kemik oluşumu implantın desteğini arttırır. İmplantlar kemik yüksekliğinin miktarına bağlı olarak, aynı işlem esnasında ya da işlemi takiben altı ay sonrasında yerleştirilebilirler.

 

Sinüs lift işlemi neden yapılır?

Üst çene arka bölgede implant yapılmak istenen bazı durumlarda, maksiller sinüsün aşağı doğru sarktığı ve diş çekilen bölgedeki kemiğin yüksekliğini ve genişliğini kaybettiği izlenebilmektedir. Bu durumda implant yerleştirmek için gerekli kemik hacmi bulunmamaktadır. İşte bu dezavantajı gidermek için kemik hacmini arttırmak istediğimizde sinüs lift işlemi ön plana çıkmaktadır.

 

Sinüs lift işleminin riskleri nelerdir?

Bu operasyonun riskleri arasında enfeksiyon ve kemik oluşumunun gerçekleşmemesi bulunmaktadır. Kemik oluşumu görülmediğinde işlem başarısız sayılır. İşlemi yapan hekim yerleştirdiği ve kemiğe dönüşmeyen materyali oradan çıkarmak için ikinci bir cerrahi planlayabilir.

 

Sinüs lift işlemi yaptırmazsam ne olur?

O bölgede yeterli kemik hacmi bulunmadığından dolayı implant yerleştirilemez. Bu durumda hasta geleneksel protezler (damak protezi) kullanmak durumunda kalabilir.

 

Sinüs lift işlemi ile beraber implantlar da yerleştirilebilir mi?

Bu var olan kemik yüksekliğine ve kemik sertliğine bağlı olarak değişmektedir. Bu durumu hekiminize danışmanız önerilir.

 

Sinüs lift işlemi nasıl yapılıyor?

Sinüs lift işlemi genellikle bölgesel anestezi altında yapılmaktadır. Döner aletlerle sinüsün yan duvarında bir açıklık oluşturulur. Sinüs zarının sağlam kalmasına dikkat edilerek cerrahi aletler ile sinüs membranı kaldırılır. Oluşturulan boşluk içine kemiğe dönüşebilecek malzeme yerleştirilir. Kesi yapılan diş eti dikilir. Kemik oluşması için en az altı ay beklenir.

 

Operasyon sonrası nelere dikkat etmeliyim?

Kanama: Eğer kompres yapmanız istendiyse operasyon sonrasında, gazlı bezi yaklaşık olarak yarım saat ısırmanız önerilir. Gazlı bezi çıkardığınızda kanama ya da sızıntı devam ediyorsa bir gazlı bez daha yerleştirip yarım saat daha hafifçe ısırmanız yerinde olacaktır. Sızıntı şeklindeki kan, tüm tükrüğünüzü pembeye ya da kırmızıya boyayabilir. Bu durum sizi yanıltıp aktif bir kanamanız olduğunu düşündürebilir.

Yeme-İçme: Anestezi etkisi geçmeden bir şey yemeyin, çiğneme yapmaktan kaçının. Anestezi altındayken farkında olmadan dilinizi ya da yanağınızı ısırabilirsiniz. İlk günlerde yumuşak gıdalarla beslenmeniz ve o tarafta çiğneme yapmamanız gerekmektedir. Bol bol su tüketmeye çalışın. Çiğneme konusunda rahatsızlık hissetmediğiniz zaman normal gıdalar tüketmeye başlayabilirsiniz.

Ağrı-Şişlik: Anestezi etkisi geçtikten sonra operasyon bölgesinde ağrı hissedebilirsiniz. Size reçete edilen ağrı kesicileri kullanmanız sizi rahatlatacaktır. İlgili bölgede şişlik de izlenebilir, bunun için de soğuk uygulaması yapabilirsiniz. Şişlik genelde 2-3 gün içerisinde azalma eğilimi gösterir. Doku altında morarma ve kan toplanması şişlik ile beraber görülebilir ve kaybolması bir haftayı bulabilir.

Ağız hijyeni: Operasyon sonrası yara iyileşmesini bozacak davranışlardan kaçınmak gereklidir. Bunun için, şiddetli ağız çalkalaması yapmamanız, pipet kullanmamanız, sigara ve alkolden uzak durmanız iyileşme açısından daha iyi olacaktır. Operasyon bölgesi hariç, diş fırçalamaya devam edebilirsiniz. Dikişleriniz var ise ne zaman aldırmanız gerektiğini hekiminize danışınız.

İlaç kullanımı: Reçete edilen ilaçlar haricinde bir ilaç kullanmanız önerilmemektedir.