Diş İmplantı

 

Diş implantı nedir?

Diş implantı ya da dental implant, titanyum metalinden üretilmiş, çevresinde yivleri olan bir vidadır. Yüzeyleri ve yiv tipleri markadan markaya farklılık göstermektedir. Dental implantların çeşitli genişlikleri ve uzunlukları bulunmaktadır.

 

Dental implant ne işe yarar?

Dental implantlar eksik diş ya da dişlerinizin kökleri yerine, çene kemiğine bir operasyonla yerleştirilir. İmplantın kendisi diş protezi değildir. Yapay bir diş kökü olarak görev alan bu implanttan destek alınarak üzerine porselen diş ya da hareketli protez yapılır. Bu sayede diş eksikleri giderilmiş olur.

 

Dental implantın ömrü ne kadardır?

Bu sorunun kesin bir cevabı olmamakla beraber dental implantlar uzun yıllar kullanım için yerleştirilirler. Fakat diş bakımı, kişinin diğer hastalıkları ve dişlerin kullanım alışkanlıkları bu süreyi kısaltabilen etkenlerdir.

 

Dental implantın avantajları nelerdir?

Diş eksikliğini gidermek için geleneksel yöntem köprüdür. Köprü yapılırken eksik diş bölgesinin önünden ve arkasından eksik diş sayısına bağlı olarak bir kaç diş küçültülerek köprü ayağı olarak kullanılır. Yani, sağlam dişlerinizin kesilmesi gerekir. Dental implant, köprü yapılmasına gerek kalmadan diş eksikliğini giderir.

 

Herkes dental implant yaptırabilir mi?

Yeterli hacim ve kalitede çene kemiği yapısı olan hastalar dental implant yaptırabilir. Fakat bazı kontrol altında olmayan hastalıklar implant başarısını etkileyebilir. O yüzden hastalıklarını ve kullandığınız ilaçları hekiminizle paylaşmanız bu konuda çok önemlidir. Hekim gerekli gördüğü durumlarda sizi doktorunuza yönlendirip, hastalığınızın durumu hakkında bilgi isteyebilir.

 

Dental implantlar ne zaman yaptırılmalıdır?

Dental implantların farklı yerleştirme prosedürleri bulunmaktadır. Diş çekimini ardından hemen yerleştirilen implantlar olduğu gibi 1 ay sonra ya da 3 ay sonra gibi yerleştirme prosedürleri de bulunmaktadır. Her prosedürün avantaj ve dezavantajları bulunmakla beraber, her prosedür herkes için uygun olmayabilir. Bu konu hakkında hekiminizden bilgi almanızı öneririz. Çünkü her hasta ve her kayıp diş kendi özelliklerini içinde barındırmaktadır.

Yalnız şu unutulmamalıdır ki, diş çekimi sonrası ilk 6 ay içerisinde implant yerleştirme ameliyatının yapılması daha uygundur. Tedavi geciktirildiği takdirde çekilen dişin boşluğundaki kemik hacmi hem yüksekliğinden hem de kalınlığından kaybedecektir. Bu durum klinikte, implant yerleştirmek için yetersiz kemik hacmi olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Dental implantın başarısızlığı ne demektir?

Dental implantlarda başarısızlık, implantın yüzeyi ile kemik arasındaki oluşması beklenen bağın oluşmaması ya da oluşan bağın kaybı olarak tanımlanabilir. Bu durumla karşılaşıldığında implantın yerinden çıkarılması gerekir.

 

Dental implant yerleştirme operasyonunun riskleri nelerdir?

Hastalarda en çok şişlik ve ağrı gibi şikayetler bulunmaktadır. Fakat uygulanan implant sayısına göre bu semptomlar değişkendir. Ayrıca implant yerleştirme sahasında enfeksiyon da izlenebilir. Bunların yanında daha nadir olarak, erken implant kaybı, komşu dişte hasar, sinir hasarı gibi istenmeyen durumlar da ortaya çıkabilmektedir.

 

Dental implant yerleştirme operasyonu nasıl oluyor?

Dental implant yerleştirme ameliyatları çoğunlukla hastanın bilinci açık halde, lokal anestezi altında yapılır. İmplantların yerleştirileceği bölgeye anestezi yapılır ve hissizleştirilir (anestezi öncesi hekiminize alerji durumunuzu belirtiniz.). Bu anestezi sayesinde operasyon sırasında ağrı-acı duymanız engellenecektir. Fakat baskı hissini hissedebilirsiniz.

İmplant bölgesine cerrah, kemiğinizin durumuna göre inceden kalına doğru uçları kullanarak implantın yerleştirileceği yuvayı hazırlar. Yuva hazırlama işlemi bittiğinde implantı yerine yerleştirir ve kapağını kapatır. Daha sonra kesi yaptığı diş etini dikerek size bir gazlı bez ısırtır. İmplant tipine bağlı olmak üzere ağzınızda metal bir parça hissetmeniz normaldir.

İmplant yüzey yapısına ve çeşidine bağlı olarak implantların belirli bir süre kemikle kaynaşması beklenir. Bu sürenin sonunda hekiminiz size yeni bir randevu vererek diş eti şekillendirici kapaklarını takar. Bu işlem de lokal anestezi altında yapılır ve implant yerleştirilmesi kadar uzun süren ve operasyon sonrası ağrılı olan bir işlem değildir. Bu kapaklar ile 7-10 gün sonrası diş eti şekillenmiş olur ve ölçü aşamasına geçilebilir.

 

Operasyon sonrası nelere dikkat etmeliyim?

Kanama: Gazlı bezi yaklaşık olarak yarım saat ısırmanız önerilir. Gazlı bezi çıkardığınızda kanama ya da sızıntı devam ediyorsa bir gazlı bez daha yerleştirip yarım saat daha hafifçe ısırmanız yerinde olacaktır. Sızıntı şeklindeki kan, tüm tükürüğünüzü pembeye ya da kırmızıya boyayabilir. Bu durum normaldir ve aktif kanama değildir. Aktif kanama ağız içerisinde biriken pıhtı şeklinde kendini gösterir.

Yeme-İçme: Anestezi etkisi geçmeden bir şey yemeyin, çiğneme yapmaktan kaçının. Anestezi altındayken farkında olmadan dilinizi ya da yanağınızı ısırabilirsiniz. İlk günlerde yumuşak gıdalarla beslenmeniz ve o tarafta çiğneme yapmamanız gerekmektedir. Bol bol su tüketmeye çalışın. Çiğneme konusunda rahatsızlık hissetmediğiniz zaman normal gıdalar tüketmeye başlayabilirsiniz.

Ağrı-Şişlik: Anestezi etkisi geçtikten sonra operasyon bölgesinde ağrı hissedebilirsiniz. Size reçete edilen ağrı kesicileri kullanmanız sizi rahatlatacaktır. İlgili bölgede şişlik de izlenebilir, bunun için de soğuk uygulaması yapabilirsiniz. Şişlik genelde 2-3 gün içerisinde azalma eğilimi gösterir. Doku altında morarma ve kan toplanması şişlik ile beraber görülebilir ve kaybolması bir haftayı bulabilir.

 

Ağız hijyeni: Operasyon bölgesi haricinde dişlerinizi ilk günden itibaren fırçalamanızda herhangi bir sakınca yoktur. Dikişlerinizin olduğu alanı ise iki gün sonra yumuşak uçlu bir diş fırçası ile süpürür tarzda fırçalamanız yara iyileşmesi açısından önem arz etmektedir.

İlaç kullanımı: Reçete edilen ilaçlar haricinde bir ilaç kullanmanız önerilmemektedir.