Diş Çekimi

 

Dişler neden çekilir?

Ağız içerisindeki bir diş, restore edilemeyecek büyüklükte madde kaybı olması, periodontal sebepler, uygun pozisyonda bulunmaması ve ortodontik gereklilik nedeniyle çekilebilir.

Dişimi çektirmezsem ne olur?

Hekiminiz teşhisini koyduğu bir dişi çektirmemeniz durumunda; şiddetli enfeksiyon ve kistik dönüşüm görülebilir.

Bir diş nasıl çekilir?

Dişinizin çekileceği bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Uyuşan alanda ağrı ya da acı duymazsınız fakat baskı hissi çekim esnasında ortadan kalkmaz. Hekim çeşitli aletler ile dişinizi çene kemiğinden önce yükseltir sonra da çeker. Çok köklü dişlerde, hekimin tercihine bağlı olarak kökleri ayrılabilir.

Bazı durumlarda diş çekim esnasında kırılır. Bu kırık parçalar normal yollardan çıkamayacak ise hekim cerrahi çekime karar verebilir. Bu durumda ilgili bölge cerrahi olarak açılarak parçalara ulaşılır ve bu şekilde çekim tamamlanır.

Çekim sonrası nelere dikkat etmeliyim?

Kanama: Çekim sonrasında, gazlı bezi yaklaşık olarak yarım saat ısırmanız önerilir. Gazlı bezi çıkardığınızda kanama ya da sızıntı devam ediyorsa bir gazlı bez daha yerleştirip yarım saat daha hafifçe ısırmanız yerinde olacaktır. Sızıntı şeklindeki kan, tüm tükürüğünüzü pembeye ya da kırmızıya boyayabilir. Bu durum normaldir ve aktif kanama değildir. Aktif kanama ağız içerisinde biriken pıhtı şeklinde kendini gösterir.

Yeme-İçme: Anestezi etkisi geçmeden bir şey yemeyin, çiğneme yapmaktan kaçının. Anestezi altındayken farkında olmadan dilinizi ya da yanağınızı ısırabilirsiniz. İlk günlerde yumuşak gıdalarla beslenmeniz ve o tarafta çiğneme yapmamanız uygun olur. Bol sıvı tüketmeye çalışın. Çiğneme konusunda rahatsızlık hissetmediğiniz zaman normal gıdalar tüketmeye başlayabilirsiniz.

Ağrı-Şişlik: Normal diş çekimleri sonrası biraz ağrı gözlenmesi normaldir. Şişlik çoğu hastada izlenmez. Çekimi takiben 2-3 gün sonra başlayan şiddetli ağrı enfeksiyonun belirtisi olabilir. Bu durumda hekiminize danışmanız önerilir.

Ağız hijyeni: Çekim sonrasında dişi çıkardığımız bölge kan ile dolacak ve pıhtılaşma başlayacaktır. Bu aşamada pıhtıyı korumanız, zarar vermemeniz gerekmektedir. Bunun için, ilk 24 saat ağız çalkalaması yapmamanız, pipet kullanmamanız, sigara ve alkolden uzak durmanız iyileşme açısından daha iyi olacaktır. Çekimden sonraki gün, diş fırçalamaya başlayabilirsiniz. Dikişleriniz var ise ne zaman aldırmanız gerektiğini hekiminize danışınız.

İlaç kullanımı: Reçete edilen ilaçlar haricinde bir ilaç kullanmanız önerilmemektedir. Yaygın kanının aksine, gömülü diş ameliyatları sonrası antibiyotik reçete edilmesi zorunlu değildir.