Gömülü Diş Çekimi

 

Gömülü diş nedir?

Sürme zamanı gelmiş olmasına rağmen çeşitli sebeplerden dolayı ağız içine süremeyen çene kemiği içinde kalmış dişlere gömülü dişler denir. Her diş gömülü kalabileceği gibi alt ve üst üçüncü azı dişleri olan yirmi yaş dişlerinin gömülü kalma sıklığı diğer dişlere göre daha fazladır.

 

Yirmi yaş dişleri nasıl gömülü kalır?

Normalde 17-25 yaş aralığında ağız ortamına sürmesi gereken üçüncü azı dişleri, genellikle yer darlığından dolayı sürecek bir alan bulamazlar. Bu durumda çene kemiği içerisinde değişik açılarda ve konumlarda bulunurlar. Gömülü dişler, diş eti içi, yarı kemik içi ya da tam kemik içi olarak bulunabilecekleri gibi öne eğimli, arkaya eğimli, yata ve dikey olarak da bulunabilirler.

 

Her gömülü diş çekilmek zorunda mıdır?

Gömülü dişler, çene kemiği içerisinde belirti vermeden yıllarca kalabildiği gibi, sürme zamanı yaklaştığında bazı sorunlara da neden olabilirler. Gelecekte oluşabilecek rahatsızlıklardan korunmak için çene cerrahları o anda problem göstermeyen gömülü dişleri çekmeyi önerebilirler.

 

Gömülü yirmi yaş dişimi çektirmezsem ne olur?

Gömülü dişler gömülü kaldıkları süre içerisinde, komşu dişlerde çürük, komşu dişlerde kök erimesi, enfeksiyon veya kist oluşturma ya da bir tümör ile ilgili olma açısından risk taşımaktadırlar.

 

Tüm yirmi yaş dişleri ameliyatla mı çekilir?

Çene kavsi içerisinde yer bulduğunda bu dişler ağız ortamına sürer. Sürmüş olan dişlerin çekimi gerektiğinde ise bir ameliyata gerek kalmadan çekilebilirler. Bundan başka, her yirmi yaş ameliyatı da aynı zorlukta olmayabilir. Dişlerin gömülü kalma açılarına ve pozisyonları dişlerin çekim zorluğunu belirlerken operasyon sonrasındaki ağrı ve şişliği de doğrudan etkiler.

 

Yirmi yaş ameliyatının riskleri nelerdir?

Yirmi yaş ameliyatının riskleri geniş bir yelpazede incelenmektedir. Hastalar en sık olarak şişlik, ağrı ve enfeksiyon ile karşı karşıya kalırlar. Bunların yanında nadiren, komşu dişte zarar, sinir hasarı ve çene kırığı gözlenebilir. Fakat bu risklerin bir kaçı birden aynı hastada izlenebildiği gibi hiç birisinin görülmediği hastalar da mevcuttur.

 

Gömülü diş ameliyatı nasıl oluyor?

Genelde gömülü diş ameliyatları lokal anestezi altında yapılır. Bu da sizin ameliyat süresince uyanık olacağınız anlamına gelmektedir. Dişiniz çekilmeden önce ilgili alan bölgesel anestezi yardımıyla hissizleştirilir (Anestezi yapılmadan önce hekiminize bir alerjiniz var ise söylemeyi unutmayınız). Bu hissizleştirme ağrı-acı duymanızı engelleyecektir fakat çekim esnasında baskı hissetmeniz normaldir.

Cerrahi aletler ile gömülü dişinize ulaşan cerrah gömülü dişinizi parçalara ayırarak çene kemiğinin içerisinden çıkartır. İlgili bölgeyi artıklardan uzaklaştırarak temizler. Kesi yaptığı diş etini diker. Yara bölgesine gazlı bez koyarak size ısırmanızı söyler. Bu ısırmanın kuvvetli olmasına gerek yoktur. Hafif şiddetli bir baskı, kanamayı rahatlıkla kontrol altına alır.

 

Operasyon sonrası nelere dikkat etmeliyim?

Kanama: Çekim sonrasında, gazlı bezi yaklaşık olarak yarım saat ısırmanız önerilir. Gazlı bezi çıkardığınızda kanama ya da sızıntı devam ediyorsa bir gazlı bez daha yerleştirip yarım saat daha hafifçe ısırmanız yerinde olacaktır. Sızıntı şeklindeki kan, tüm tükürüğünüzü pembeye ya da kırmızıya boyayabilir. Bu durum normaldir ve aktif kanama değildir. Aktif kanama ağız içerisinde biriken pıhtı şeklinde kendini gösterir.

Yeme-İçme: Anestezi etkisi geçmeden bir şey yemeyin, çiğneme yapmaktan kaçının. Anestezi altındayken farkında olmadan dilinizi ya da yanağınızı ısırabilirsiniz. İlk günlerde yumuşak gıdalarla beslenmeniz ve o tarafta çiğneme yapmamanız gerekmektedir. Bol bol su tüketmeye çalışın. Çiğneme konusunda rahatsızlık hissetmediğiniz zaman normal gıdalar tüketmeye başlayabilirsiniz.

Ağrı-Şişlik: Anestezi etkisi geçtikten sonra çekim bölgesinde ağrı hissedebilirsiniz. Size reçete edilen ağrı kesicileri kullanmanız sizi rahatlatacaktır. İlgili bölgede şişlik de izlenebilir, bunun için ilk 24 saat soğuk uygulaması yapabilirsiniz. Şişlik genelde 2-3 gün içerisinde azalma eğilimi gösterir. Doku altında morarma ve kan toplanması şişlik ile beraber görülebilir ve kaybolması bir haftayı bulabilir.

Ağız hijyeni: Çekim sonrasında dişi çıkardığımız bölge kan ile dolacak ve pıhtılaşma başlayacaktır. Bu aşamada pıhtıyı korumanız, zarar vermemeniz gerekmektedir. Bunun için, şiddetli ağız çalkalaması yapmamanız, pipet kullanmamanız, sigara ve alkolden uzak durmanız iyileşme açısından daha iyi olacaktır. Çekim bölgesi hariç, diş fırçalamaya devam edebilirsiniz. Dikişleriniz var ise ne zaman aldırmanız gerektiğini hekiminize danışınız.

İlaç kullanımı: Reçete edilen ilaçlar haricinde bir ilaç kullanmanız önerilmemektedir. Yaygın kanının aksine, gömülü diş ameliyatları sonrası antibiyotik reçete edilmesi zorunlu değildir.