Distraksiyon Osteogenezis (Kemik Esnetme Uygulaması)

 

Distraksiyon Osteogenezis Ne Demek?

Basit bir anlatım ile kısa bir kemiğin boyunu ya da yüksekliği arttırmak için kemiğin esnetilmesi için yapılan işlemler bütününe bu isim verilir.

 

Distraksiyon Osteogenezis İşlemine Neden Gerek Duyulur?

Büyüme gelişmesini tamamlamış kişilerde ya da büyüme gelişmesi devam eden kişilerde büyüme potansiyeli yeterli görülmediğinde kemiklerin morfolojik olarak uygun uzunluğa/genişliğe ve yüksekliğe getirmek üzere planlanır.

 

Distraksiyon osteogenezis nasıl yapılır?

İlk aşamada kısa kemiğe bir cerrahi uygulayarak, iki parçaya ayrılır. Bu iki parça arasına bir aygıt (distraktör) takılır. Cerrahi işlem tamamlanındıktan sonra birkaç gün beklenir. Sonrasında, aygıtın vidası her gün bir ya da iki defa çevrilerek iki parçanın birbirinden uzaklaşması sağlanır. Bu ayrılma yavaş olduğu için arada oluşan boşluk vücut tarafından kemik ile doldurulur. Bu sayede kemiğin boy uzaması sağlanmış olur. Gerekli kemik uzunluğu ya da genişliği sağlandıktan sonra vida artık çevrilmez. Aygıt kemiğin olgunlaşması için yerinde bekletilir. Son olarak iyileşme tamamlandıktan sonra ayrı bir cerrahi işlem ile aygıt çıkartılır.

Distraksiyon osteogenezis yaptırmazsam ne olur?

İlgili kemikte estetik olarak yeterli uzunluk, genişlik ve hacim olmadığı için yetersiz bir görüntüye neden olabilir. Bazen bu yetersizlik küçük olabildiği gibi gözle direk fark edilebilecek boyutta da olabilir. Bazı özellikteki yetersizlikler ise estetik olarak sorun yaratmaz ancak kemiğin etkinliğini bozabilir.

Distraksiyon osteogenezis işleminin riskleri nelerdir?

Bu operasyonun riskleri arasında enfeksiyon ve kemik uzamasının ya da genişlemesinin gerçekleşmemesi bulunmaktadır. Kemik oluşumu görülmediğinde işlem başarısız sayılır. İşlemi yapan hekim yerleştirdiği aygıtı çıkarmak için tekrar bir operasyon düzenler.

 

Operasyon sonrası nelere dikkat etmeliyim?

Kanama: Eğer kompres yapmanız istendiyse operasyon sonrasında, gazlı bezi yaklaşık olarak yarım saat ısırmanız önerilir. Gazlı bezi çıkardığınızda kanama ya da sızıntı devam ediyorsa bir gazlı bez daha yerleştirip yarım saat daha hafifçe ısırmanız yerinde olacaktır. Sızıntı şeklindeki kan, tüm tükürüğünüzü pembeye ya da kırmızıya boyayabilir. Bu durum normaldir ve aktif kanama değildir. Aktif kanama ağız içerisinde biriken pıhtı şeklinde kendini gösterir.

Yeme-İçme: Anestezi etkisi geçmeden bir şey yemeyin, çiğneme yapmaktan kaçının. Anestezi altındayken farkında olmadan dilinizi ya da yanağınızı ısırabilirsiniz. İlk günlerde yumuşak gıdalarla beslenmeniz ve o tarafta çiğneme yapmamanız gerekmektedir. Bol bol su tüketmeye çalışın. Çiğneme konusunda rahatsızlık hissetmediğiniz zaman normal gıdalar tüketmeye başlayabilirsiniz.

Ağrı-Şişlik: Anestezi etkisi geçtikten sonra operasyon bölgesinde ağrı hissedebilirsiniz. Size reçete edilen ağrı kesicileri kullanmanız sizi rahatlatacaktır. İlgili bölgede şişlik de izlenebilir, Bunun için de soğuk uygulaması yapabilirsiniz. Şişlik genelde 2-3 gün içerisinde azalma eğilimi gösterir. Hematom formasyonu(kan toplanması-kan oturması) da şişlik ile beraber görülebilir ve yok olması bir haftayı bulabilir.

Ağız hijyeni: Operasyon sonrası yara iyileşmesini bozacak davranışlardan kaçınmak gereklidir. Bunun için, şiddetli ağız çalkalaması yapmamanız, pipet kullanmamanız, sigara ve alkolden uzak durmanız iyileşme açısından daha iyi olacaktır. Operasyon bölgesi hariç, diş fırçalamaya devam edebilirsiniz. Dikişleriniz var ise ne zaman aldırmanız gerektiğini hekiminize danışınız.

İlaç kullanımı: Reçete edilen ilaçlar haricinde bir ilaç kullanmanız önerilmemektedir.